Dekoracja świątecznego stołu – zgodnie z savoir vivre’m

Dekoracja świątecznego stołu - zgodnie z savoir vivre'm
Dekoracja świątecznego stołu - zgodnie z savoir vivre'm
Trendy dotyczące dekoracji stołu zmieniają się. Modne są konkretne kolory, kształty, materiały. Jednak pewne zasady pozostają nieśmiertelne.

Na przykład ta, że kieliszek do wina zawsze stawiamy w tym samym  miejscu. I o ile forma jego prezentacji ulega zmianie na przestrzeni lat, o tyle ideologia rozmieszczenia kieliszków i naczyń pozostaje niezmienna. Dekoracja świątecznego stołu to fajna zabawa, ale warto znać kilka ważnych zasad.

Początki nie muszą być trudne.

Stół, który dekorujesz, najlepiej jest przykryć białym obrusem. Będzie on stanowił tło dla barwnych dodatków. Poza tym biel jest bardzo elegancka, dzięki czemu ranga spotkania od razu zostanie podniesiona. 

Boisz się zabrudzeń? I tak mogą się przydarzyć, ale zniwelujesz szkody, kładąc podstawki pod talerze. Mogą być plastikowe, ale w mocnym kolorze – złotym lub srebrnym. Następnie, na podstawkach połóż duże, a na nich małe talerze. Spróbuj z białymi – będą wyglądać szlachetnie.

Gdzie jest miejsce na widelec?

Na talerzach mogą się pojawić czarne lub grafitowe serwetki. Na nich postaw miski na zupę – oczywiście w kolorze białym. Po lewej stronie połóż widelce. Po prawej – noże oraz łyżki. Zasada jest taka, że z brzegu leżą sztućce, z których korzystamy w pierwszej kolejności.

Możesz również włożyć wszystkie sztućce do szarej, złożonej serwetki i położyć całość po prawej stronie. Serwetkę ozdób gałązką jodły lub płatkami kwiatów. Kubki na gorące napoje postawc na godzinie 12:05, a zaraz obok kieliszki do wina.

Czas na prawdziwe ozdabianie

Wykorzystaj zielone rośliny oraz igły i szyszki do stworzenia dekoracji, którą ułożysz w przezroczystym, okrągłym wazonie. Powinien przypominać klasyczne akwarium dla rybek. Do środka możesz włożyć białą, grubą świecę. A jeśli już przy niej jesteśmy, pamiętaj o złotym lub srebrnym świeczniku z długimi, białymi świeczkami.

Jeśli na stół mają wjechać ciasta lub przekąski, wybierz paterę w kolorze podstawki i świecznika. Minimalizm kojarzy się z elegancją i klasyką. Biel, czerń i złoto (lub srebro) przełamane zielonymi, roślinnymi dodatkami tworzą spójną całość, przy której każdy biesiadnik powinien czuć się komfortowo. Pamiętaj, że głównymi atrakcjami uroczystości jesteście Wy – siedzący przy stole. Niech mnogość ozdób nie przyćmi Waszego blasku 😉 Dekoracja świątecznego stołu ma być dodatkiem.

Jesteś w trakcie przygotowań do Świąt? Zobacz moje propozycje świec zapachowych, które pomogą ci zbudować nastrój. Przeczytasz o nich TUTAJ.

Tags from the story
Więcej od Sara Duszyńska

Bolmar Bis

Sprzedaż i montaż wykładzin Pomagamy naszym Klientom zmienić otoczenie oferując innowacyjne, profesjonalne...
Więcej

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *